Digitale lessen

Interactief gebruik van Digibord en tablets 

De digitale lessen van Meidenvenijn is niet fijn! zijn interactief en visueel aantrekkelijk. Als extra aanvulling op de gedrukte methode kun je met deze lessen werken op het digibord en op tablets. Aantekeningen die je in deze lessen maakt, sla je veilig op en bewaar je in een eigen klassenmap. Het voordeel is dat de lesopbrengst op elk moment in het jaar terug te halen is.

De digitale lessen zijn gebaseerd op de lesinhoud en doelen van de methode Meidenvenijn is niet fijn! en sluiten aan op de gedrukte versie. Ze maken in de vorm van een jaarlicentie (voor één klas) onderdeel uit van het Basispakket Meidenvenijn en/of de aanvulset(s). Ze zijn niet verkrijgbaar als losse licentie omdat ze een aanvulling zijn op de methode. De lessen zijn opgebouwd uit de volgende modules:

 De Preventieles
 De Lessenreeks Van Venijn naar Kwaliteit
 Cyberpesten

De Preventieles (digitaal)
De preventieles is voor meisjes en jongens en kan volledig digitaal worden ingezet met gebruik van digibord en tablets. Ook de combinatie van digibord met materialen uit de leskoffer (kleine kaartjes met meidenrollen voor in de groepjes) is mogelijk. Geef de preventieles bij voorkeur aan alle groepen aan het begin van elk schooljaar. Is er sprake van meidenvenijn in een groep, ga dan meteen aan de slag met de lessenreeks (alléén meisjes).

De Lessenreeks ‘Van Venijn naar Kwaliteit’ (digitaal)
De digitale lessenreeks bestaat uit 4 lesblokken die in combinatie met de werkboekjes, de handleiding en andere materialen uit de leskoffer van Meidenvenijn is niet fijn! worden ingezet. Om te zorgen voor een veilig klimaat onder de meisjes, nemen de jongens niet deel aan deze lessen. In verband met de gevoeligheid van het onderwerp is het noodzakelijk om de lessen goed voor te bereiden. Neem de handleiding uit de leskoffer, en de algemene instructie bij de digitale lessen goed door voor je begint.

Cyberpesten (digitaal)
De module Cyberpesten wordt  ingezet als aparte module voor de hele klas. Net als de Preventieles is dit een les voor jongens en meisjes. Als er sprake is van meidenvenijn zet je de module Cyberpesten in als onderdeel van blok 3: ‘Denken en doen’ uit de lessenreeks.

Werken met de Software van Prowise Presenter
Om te kunnen werken met de digitale lessen, is een goed werkende ict-structuur nodig met up-to-date browsers. De lessen zijn gebouwd in de web-based software van Prowise Presenter voor het digibord en de Pro-connect app voor interactie met tablets en mobieltjes. Je kunt als begeleider werken in een browser, maar je kunt de Prowise Presenter leeromgeving ook als een app installeren op je eigen tablet of pc. Een uitgebreide instructie vind je na het inloggen op de digitale lessen. Voor de leerlingen installeer je de Pro-connect app op de tablets om interactief te kunnen werken met het digibord.

Digitale lessen login

Na bestelling van het Basispakket Meidenvenijn of de Aanvulset(s) ontvang je een unieke inlogcode per e-mail. Voer deze samen met met je gebruikersnaam in en krijg toegang tot de Digitale lessen.

Digitale lessen in Prowise

De aanvullende digitale lessen zijn opgezet in de Prowise Presenter omgeving voor het digibord. De Pro-connect app installeer je voor interactie met tablets en mobieltjes.

Stichting Kinderpostzegels ondersteunt maatschappelijke projecten waaronder Meidenvenijn is niet fijn!
Meidenvenijn is niet fijn! is partner van de Gezonde School